Een bijzonder concert in het teken van oorlog, bevrijding en vrede. Met als bijzondere gast dr. Jan Terlouw die hierover zijn gedachten zal laten gaan. Muziek afgewisseld door passende filmbeelden. Met een geweldige soliste, sopraan Tenar van Kooten Niekerk, en een prachtig groot koor, het Toonkunstkoor uit Wageningen, als muzikale gasten.

Het concert is enkele maanden na de grote herdenkingen van de Slag om Arnhem en blikt vooruit naar mei 2020 waarin we 75 jaar vrijheid mogen vieren. Dirigent Jurgen Nab heeft met ons orkest een geweldig programma voorbereid dat helemaal bij dit gegeven past. Het concert vindt ook plaats op historische grond. Niet alleen is Musis Sacrum nog geen kilometer verwijderd van ‘de’ Brug waar het tijdens de Slag om Arnhem allemaal om te doen was, het gebouw zelf beleefde ook donkere dagen: het was bij de Duitse bezetter in gebruik als “Wehrmachtheim”.

Het programma bestaat uit twee gedeelten. Voor de pauze is het thema Oorlog: met onder meer "Mars, the bringer of War" uit The Planets van Gustav Holst, "D-day" van Alex Poelman, "Hymn to the Fallen" van John Williams (met het Toonkunstkoor), afgewisseld met beelden van de Duitse inval, van de slag om de Grebbeberg, en van Market Garden. Ook in de oorlog blijft de hoop bloeien en Tenar van Kooten Niekerk zingt, op basis van een sonnet van Shakespeare, "I shall love but Thee" van Jan Van der Roost.

Na de pauze vieren we bevrijding en vrijheid. Onder meer met "Jupiter, bringer of Jollity" uit The Planets van Holst, "Wilhelm von Oranien" van Richard Strauss, en het werk waaraan het concert zijn naam ontleent: “Songs of Liberation” van Harrie Janssen. Dit werk is gebaseerd op een aantal liederen uit Valerius' GedenckClanck en herinnert aan een tijd van een andere bevrijding dan die van 1945, namelijk de strijd tegen de Spaanse overheersing. Aan dit nummer werken het Toonkunstkoor Wageningen en Tenar van Kooten Niekerk mee.

Op beide thema's reflecteert Jan Terlouw in een tweetal persoonlijke bijdragen. Wij zijn trots op zijn komst. Jan Terlouw maakte als kind en tiener de bezetting aan den lijve mee; ervaringen die hij als schrijver van boeken als “Oorlogswinter” in zijn werk liet terugkomen. Na zijn carrière in de landelijke politiek werd hij onder meer Commissaris der Koningin in de provincie Gelderland, een periode waaraan hij zeker in onze regio nog steeds breed gedragen respect ontleent. Maar ook nationaal is hij uitgegroeid tot een alom gewaardeerd spreker die – los van de politieke overtuigingen van hem of zijn publiek – met groot gezag over maatschappelijk relevante thema’s zijn gedachten laat gaan.